UŞAK DERİ KARMA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ “ TÜRKİYE’DEKİ OSB’LER İÇİNDE BİR İLKİ BAŞARDI”


OSB Bünyesinde kurulan Büyükbaş Deri İşleme Projesi; Proje ortağı Zafer Kalkınma Ajansı ve AB katkısı ; 4.327.523 EURO ve TC Devleti Katkısı ise; 763.680 EURO ve toplamda 5.091.203 EURO ye kurulan Büyükbaş Deri İşletme Projesi hayata geçiriliyor.
Türkiye Özel şirketler hariç sadece OSB nin başardığı ilk proje olma özelliğine sahip bir projedir. Diyen Uşak Deri Karma OSB Başkanı İbrahim Karahallı yaptığı basın toplantısında “PROJENİN ADI:UŞAK’TA BÜYÜKBAŞ DERİ İŞLEME PROJESİ” dir. PROJENİN AMACI :Uşak’ta küçük baş deri işleyen firmaları büyük baş deri işlemeye özendirerek, üretim ve gelirlerini arttırmak ve işlerini geliştirmelerine yardımcı olmaktır. PROJENİN KONUSU: Büyük baş deri işlemek isteyen sanayicilerimize, büyük sermaye gerektiren makine ekipman yatırımı yapmadan, en düşük ücretle fason hizmet verecek Büyük Baş Deri İşleme Tesisi kurulması ve işletilmesidir.
PROJE GEREKÇELERİ : Küçük baş deri, yalnız giysi üretiminde kullanılmaktadır. Deri giysi talebinin giderek azalması, küçük baş deri işleyen firmaların üretim ve gelirlerinin azalmasına neden olmuştur. Büyük baş deri; ayakkabı, çanta, kemer gibi, zorunlu ihtiyaçların üretiminde kullanılmakta ve talebi nüfus artışına bağlı olarak sürekli artmaktadır. Ayakta kalmakta zorlanan küçük baş deri işleyen sanayiciler; büyük baş deri işleme tesisinin kurulması için gerekli finansmana (30-40 milyon TL) sahip değildir. Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde 95 adet deri işleyen firma bulunmaktadır. Ortak çalışma kültürü gelişmemiştir. Proje kapsamında fason hizmet verecek Ortak Kullanım Tesisinin kurulmasıyla, küçük baş deri işleyen sanayiciler makine yatırımı yapmadan büyük baş deri işleyeceklerdir.
SAĞLANAN HİBE DESTEĞİ(EURO)AB KATKISI (%85) T.C.DEVLETİ (%15) TOPLAM 4.327.523 763.680 5.091.203
PROJENİN ÇIKTILARI:
1.Büyükbaş Deri İşleme Tesisi. Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesinde inşaatı tamamlanmış ve 8.000 metre kare kapalı alana sahip olan ortak kullanım tesisine 19 adet makine gelmiş ve geçici kabulleri yapılmıştır. 16 adet makine 2021 yılı sonuna kadar gelecek ve makine parkı tamamlanacaktır.
Tesisin 2022 yılı Şubat ayında faaliyete geçirilmesi planlanmıştır. Günlük kapasite: 20 ton (800 büyükbaş deri) İstihdam: 55 kişi
Yönetim ve İşletme: Tesis, sermayesinin tamamı Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişiliğine ait bir anonim şirket tarafından yönetilecek ve işletilecektir.
2. Ücretsiz Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri ;Büyük baş deri işleme tesisinin dışında , projenin çok önemli çıktısı; ücretsiz eğitim ve danışmanlık hizmetleri olacaktır. Deri sanayicilerine ve fabrikalarında çalışan 200 kişiye ücretsiz eğitim , ayrıca 30 deri fabrikasına ücretsiz danışmanlık hizmeti verilecektir.
DERİ SANAYİCİLERİNE SAĞLANACAK FAYDALAR
*Büyük miktarda sermaye gerektiren makine-ekipman yatırımı yapmadan en düşük maliyet ile büyükbaş deri işleme imkanına sahip olacaklar.
*Üretim ve işçilik ile ilgili sorun yaşamayacaklar, ham deri tedariki, satış ve pazarlamaya odaklanacaklar, karlılıklarını arttıracaklar.
*Rekabet güçleri artacak, yurt içi ve yurt dışında yeni pazarlara deri satma imkanı bulacaklar, üretim ve gelirleri artacak, işlerini geliştirecekler.
*6-8 ay olan çalışma süresi, büyük baş deri ile 12 aya çıkacak.
*Katma değeri ve karlılığı yüksek olan mobilya ve otomotiv sektörünün ihtiyacı olan kaliteli döşemelik deri üretimine geçiş sağlanacak.
*Deri kümesinin kurulmasıyla ortak çalışma kültürü geliştirilecek, kümelere verilen devlet desteklerinden yararlanılacak.
*Eğitim ve danışmanlık faaliyetleri ile deri fabrikalarında çalışanların becerileri geliştirilecek, kalifiye eleman temini kolaylaşacak.
PLANLANAN TEKNİK DESTEK FAALİYETLERİ
Tesisin faaliyete geçirilmesi ve kümelenmeye yönelik çalışmalar, Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde kurulmuş bulunan Operasyon ve Koordinasyon Birimi ile İKADA Danışmanlık Ltd. Şti. tarafından yürütülmektedir.
1.ORTAK KULLANIM TESİSİ’NİN FAALİYETE GEÇİRİLMESİ
Paydaş Analizi , Kiyaslama Çalişmalari ve Uluslararasi Çalişma Ziyareti
Kurumsal Planların ve İş Planlarinin Oluşturulmasi, Farkındalık Yaratma ve Tanıtım Faaliyetleri , Ortak Kullanım Tesisi Personelinin Eğitimi
2.KÜMELENME GİRİŞİMİ OLUŞTURMA VE KAPASİTE GELİŞTİRME
Küme Geliştirme Yol Haritasının Hazırlanması , Uşak Deri Sektörü Yol Haritasının hazırlanması
Eğitimlerin ve Danışmanlık Hizmetlerinin Verilmesi , B2B ve Ağ Oluşturma Günlerinin Düzenlenmesi “ diyerek sözlerini tamamladı.